Trendy vo vývoji mobilných aplikácií pre rok 2021

V súčasnosti hýbu mobilné aplikácie svetom. Ovplyvňujú aj tie najmenšie aspekty nášho každodenného života. Dnes existujú mobilné aplikácie pre prakticky akúkoľvek ľudskú potrebu. Je preto dôležitejšie než kedykoľvek predtým byť informovaný o trendoch vo vývoji mobilných aplikácií. 

Užitočnosť veľkého množstva typov mobilných aplikácií sa zvýšila najmä počas pandémie. Zvýšenie dopytu po mobilných aplikáciách tiež dalo priestor inovácii. Pokiaľ už máte mobilnú aplikáciu, prípadne plánujete jej vývoj, je dobré oboznámiť sa s trendami vo vývoji mobilných aplikácií. 

Znalosť trendov v oblasti mobilných aplikácií Vám poskytne výhodu a obľúbenosť u používateľov Vašej aplikácie. Taktiež uvidíte znateľný nárast konverzií a zapojenia používateľov. 

Na koho sa teda obrátiť v oblasti najnovších technologických trendov? Odpoveľou je spoľahlivý vývojár mobilných aplikácií. Než sa rozhodnete pre konzultáciu, nižšie sú uvedené niektoré najnovšie trendy v oblasti vývoja mobilných aplikácií o ktorých by ste mali vedieť. 

  1. Machine learning a umelá inteligencia (ML & AI)

Integrácia Machine learningu a umelej inteligencie do mobilných aplikácií zvýšila atraktivitu a produktivitu u mnohých populárnych aplikácií. 

Machine learning a umelá inteligencia sú v súčasnosti dominantné trendy vo vývoji mobilných aplikácií a uľahčujú naše životy. Podnikom umožňujú zautomatizovať rôzne komplexné obchodné operácie a zvýšiť produktivitu. Tieto technológie dokážu rýchlo identifikovať preferencie používateľov a zákazníkov a ponúkať návrhy na mieru prispôsobené konkrétnemu zákazníkovi.

Podľa správy IDC, celosvetové investície najväčších technologických spoločností do umelej inteligencie dosiahnu v roku 2023 hodnotu takmer 98 miliárd USD. 

Niektoré príklady známych aplikácií založených na Machine learningu a umelej inteligencii:

  • Siri
  • Cortana
  • Alexa
  • Asistent Google
  1. Internet vecí (IoT)

Internet vecí je jednou z najpokročilejších technológií, ktorá sa v technologickom svete mimoriadne rozmáha. Táto technológia poskytuje používateľom pohodlné prostredie pre pripojenie sa k veľkému množstvu zariadení v reálnom čase. 

Jedným z príkladov môže byť automatizácia domácnosti. Používateľ smartfónu môže na diaľku jednoducho ovládať mnohé elektronické zariadenia v domácnosti. V nadchádzajúcich rokoch sa internet vecí stane jednou z najpopulárnejších technológií pre vývojárov mobilných aplikácií. 

  1. Nositeľné zariadenia

Nositeľná elektronika je trendy už niekoľko rokov. Mnohé podniky integrovali túto technológiu do svojho portfólia aby zákazníkom poskytli hladký zážitok z využívania ich služieb. Príkladmi sú aplikácie pre smart hodinky, fitness náramky a fitness trackery. Všetky aktivity, ktoré osoba v priebehu dňa vykoná môžu byť prostredníctvom týchto IoT zariadení sledované pomocou mobilnej aplikácie. Používatelia si môžu, okrem iného, skontrolovať svoj pulz, hladinu kyslíka, krvný tlak, vzdialenosť ktorú prešli v priebehu dňa.

Podľa portálu Statista, v roku 2022 bude na svete 1,1 miliardy nositeľných zariadení pripojených na internet. 

  1. 5G

Predstavenie 5G technológie malo veľký dopad na trendy vo vývoji mobilných aplikácií. Táto technológia zmení spôsob akým sú aplikácie používané a vytvárané. 

Očakáva sa, že v roku 2020 bude počet 5G prípojok približne 15x vyšší než v roku 2019. V roku 2021 sa ich počet v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýši štvornásobne.  

Technológia 5G sľubuje omnoho vyššie rýchlosti a efektivitu v porovnaní s predchádzajúcou generáciou mobilných sietí. Navyše, od 5G technológie v mobilných telefónoch sa očakáva zníženie oneskorenia komunikácie až desaťnásobne pri súčasnom zlepšení celkového výkonu siete a komunikačnej kapacity. Na základe vyjadrení rôznych sieťových operátorov má 5G dosahovať 100 násobne vyššie rýchlosti v porovnaní so 4G. 

V konečnom dôsledku 5G technológia v mobilných telefónoch poskytne priestor pre zvyšovanie funkcionality mobilných aplikácií. Vývojári budú môcť do svojich aplikácií implementovať viac funkcií bez vedľajších efektov v podobe spomalených reakcií, či dlhšieho čakania na synchronizáciu údajov medzi aplikáciou a vzdialenými servermi. 

  1. Rozšírená a virtuálna realita

Rozšírená realita (AR) a virtuálna realita (VR) nie sú novými konceptami avšak časom sa stále zlepšujú. Tieto technológie patria medzi trendy v mobilných aplikáciách, ktoré majú potenciál priniesť revolúciu v hernom priemysle. Hry však nie sú jedinou aplikáciou Rozšírenej a virtuálnej reality. 

Mnohé iné odvetvia, ako napríklad reality, začínajú postupne využívať túto technológiu pre vylepšenie zákazníkovho zážitku. Technológie Rozšírenej a virtuálnej reality nachádzajú uplatnenie taktiež v mnohých kritických oblastiach ako napr. priemyselná údržba, bezpečnosť, zdravotníctvo a pod. 

Pokiaľ porovnáme AR a VR, AR bude pravdepodobne rásť v roku 2021 rýchlejšie. 

Jedným z príkladov nasadenia AR v oblasti bezpečnosti je využitie smart okuliarov. Dôstojníci čínskej polície nosia smart okuliare, ktoré im pomáhajú identifikovať podozrivých. Smart okuliare sú vybavené systémom pre rozpoznávanie tvárí, ktorý umožňuje vyhľadať podozrivého v dave. 

  1. Mobilné platby

Apple Pay a Google Pay sú služby, ktoré sú pomerne dobre etablované už aj na slovenskom trhu. Od ich zavedenia sa popularita týchto služieb neustále zvyšuje. 

Je možné povedať že počet mileniálov využívajúcich mobilné platby je na vzostupe. V prvom rade pre jednoduchosť a pohodlnosť využívania týchto služieb, v druhom rade pre bezpečnosť ktorú ponúkajú. Eshopy a iné eCommerce webstránky by sa mali uistiť že ponúkajú možnosť platby prostredníctvom týchto služieb.

  1. Cloudové mobilné aplikácie

IT profesionáli ale i laikovia si už dnes dobre uvedomujú dopad cloudových technológií na náš každodenný život. V súčasnosti si cloudové technológie začínajú hľadať svoje miesto aj v mobilných aplikáciách. 

Postupne pribúdajú aplikácie, ktoré získavajú údaje priamo z cloudu. Výhodou takéhoto postupu je že sa šetrí potrebné miesto na internom úložisku telefónu.

  1. Okamžité aplikácie

Môže sa stať že v určitej situácií si neželáte nainštalovať mobilnú aplikáciu bez toho aby ste poznali jej funkcionalitu či výkonnosť. V takomto prípade Vám môžu pomôcť okamžité aplikácie. 

Ide o malé programy, ktoré umožnia Vášmu cieľovému publiku využívať určité časti natívnej aplikácie bez nutnosti stiahnutia celej aplikácie. Ide o akúsi trial verziu kompletnej aplikácie. 

Spomedzi všetkých trendov vo vývoji mobilných aplikácií sú okamžité aplikácie niečím čo určite stojí za vyskúšanie. Nezaberajú takmer žiadne miesto na internom úložisku zariadenia. Okamžité aplikácie Vám môžu pomôcť osloviť väčšie publikum bez toho aby ste ich museli presviedčať aby si nainštalovali plnú verziu Vašej aplikácie.

Záverom

Keď je reč o úspechu Vašej mobilnej aplikácie, nie je dobré sa spoliehať len na doterajšie technológie. Je potrebné pridržiavať sa trendov vo vývoji mobilných aplikácií a vyťažiť z nich maximum. 

Či sú Vyššie spomínané trendy vhodné pre Vašu aplikáciu alebo nie závisí na platforme Vašej aplikácie. Nie každý trend Vám prinesie tie najlepšie výsledky na oboch platformách. Množstvo trendov v oblasti vývoja aplikácií pre Android a iOS sa neustále zvyšuje. Pre kompletné technologické poradenstvo sa odporúča konzultovať Vašu predstavu s Vašim vývojárom mobilných aplikácií. Nakoľko sú experti, pomôžu Vám poradiť ktorý trend sa zmestí do Vášho rozpočtu, je pre Váš projekt najvhodnejší a má potenciál pre monetizáciu.  

Hľadanie vhodného technologického partnera môže byť ťažké. To platí najmä pre ľudí, ktorí nemajú hlbšiu znalosť o IT technológiách. V takomto prípade môžete na internete nájsť články, ktoré Vám môžu pomôcť s výberom vhodného vývojového tímu.

Rozhodli ste sa integrovať niektorý z vyššie uvedených trendov do svojej mobilnej aplikácie? Alebo plánujete vývoj novej mobilnej aplikácie a chcete využiť tieto trendy? Poraďte sa s našim vývojovým tímom na info@tvojaaplikacia.sk ohľadom Vašich požiadaviek.