Tip: Ako nadobro odstrániť osobné údaje z počítača 

Obyčajné presunutie súborov do koša bohužiaľ nestačí. Tieto súbory môžu byť neskôr prezerané inými osobami a taktiež môžu spomaľovať váš počítač.

Súbory presunuté do Koša na PC sú odstránené až po tom čo ho vyhodíte. Dovtedy je veľmi jednoduché k nim získať prístup. Avšak vedeli ste že aj po tom môžu byť Vaše súbory stále dostupné? Na ich obnovenie stačí iba trocha know-how.  

Čo sa deje pri odstránení súboru pod kapotou operačného systému?

Keď zmažete súbor, váš operačný systém odstráni prepojenie na takýto súbor a označí priestor kde bol uložený ako voľný. Údaje súboru sú však stále fyzicky prítomné na diskovej jednotke až do chvíle kým nie sú prepísané inou informáciou.

Väčšina pevných diskov má už dnes pomerne veľkú kapacitu takže kým sa súbor skutočne odstráni, môže to trvať dlhú dobu. To umožňuje prípadnému hackerovi získať prístup k vašim údajom.

Zamyslite sa tiež nad starším počítačom, ktorý chcete predať, alebo darovať na charitu. Môže sa stať že celý svoj digitálny život zveríte do rúk cudzej osobe.

Kroky ako navždy vymazať údaje

Pokiaľ vám záleží na ochrane vašich údajov, je potrebné citlivé dáta navždy zmazať.

Za týmto účelom môžete použiť softvér ako napr. Eraser alebo Blank and Secure pre Windows.

Obzvlášť Eraser poskytuje množstvo možností na zmazanie údajov. Má jednoduché používateľské rozhranie a dokáže natrvalo odstrániť údaje z akejkoľvek diskovej jednotky,ktorú rozpozná Windows. Umožňuje taktiež nastaviť časovač pre pravidelné automatické mazanie dát.

Blank and Secure je prenosný nástroj na mazanie údajov, ktorý nevyžaduje inštaláciu a dá sa uložiť na USB kľúč. Údaje maže tak že ich pred odstránením prepíše umelou informáciou, čím znemožňuje obnovu pôvodných dát.

Po tom, čo Apple vydal macOS Sierra, odstránil možnosť pre bezpečné vymazanie obsahu koša a Terminálu. Aby ste bezpečne odstránili svoje osobné súbory z Mac-u, môžete použiť aplikáciu Secure File Deletion – Digital File Shredder. Jej cena je 4.99$.

Dobrou alternatívou, ktorá je navyše zadarmo, je CCleaner. Podporuje PC s Windows aj Mac. Dokáže automaticky vyčistiť súbory cookies vášho internetového prehliadača, trackery, históriu prehliadania, históriu sťahovania, vyrovnávaciu pamäť a mnoho ďalších údajov. CCleaner je taktiež možné použiť pre bezpečné vymazanie súborov. 

Šifrovanie diskov je účinná prevencia

Ako doplnková vrstva ochrany vašich dát slúži šifrovanie pevného disku. Vaše údaje sú konvertované na nečitateľný kód, ktorý môže byť odšifrovaný iba s pomocou špecifického kľúča alebo zašifrovaného hesla.

Používatelia PC môžu využiť vstavaný nástroj Windowsu – BitLocker. Ak hľadáte inú alternatívu, VeraCrypt je open-source softvér, ktorý je zadarmo dostupný pre Windows, Mac a Linux.

Mac má vlastný zabudovaný nástroj na šifrovanie diskov, ktorý sa nazýva FileVault. Podobne ako BitLocker umožňuje predchádzať nepovolanému prístupu k vašim údajom a poskytuje doplnkovú ochranu v prípade ak je váš počítač stratený alebo odcudzený.

FileVault je dostupný pre OS X Lion a všetky novšie vydania systému. Akonáhle ho povolíte, budete sa musieť vždy prihlásiť s heslom vášho účtu.

Výrobcovia SSD diskov taktiež zvyknú poskytovať nástroje pre správu, šifrovanie a bezpečné mazanie súborov, takže môžete preskúmať aj tieto možnosti.