Apple znižuje svoju maržu pre aplikácie v App Store

Výnimka platí pre menších vývojárov s ročným obratom do 1 milióna dolárov. 

Apple oznámil že v rámci programu pre podporu malých podnikov zníži svoju maržu pri nákupoch realizovaných cez aplikácie na App Store. App Store Small Business Program, ako sa tento program nazýva, umožní vývojárom, ktorí zarobia menej než 1 milión dolárov za rok zo všetkých svojich aplikácií na App Store, požiadať o zníženie marže Applu na 15 percent – polovicu z bežnej 30 percentnej marže, ktorú si Apple strháva za každý nákup v aplikácii. 

Spoločnosť tvrdí, že “drvivá väčšina” vývojárov iOS aplikácií by mala mať prístup k tomuto programu, avšak Apple odmietol prezradiť aké percento z jeho viac než 28 miliónov registrovaných vývojárov získa ku programu prístup.   

App Store, ktorý v roku 2019 podľa CNBC vygeneroval odhadovaný obrat vo výške 50 miliárd dolárov, je pre Apple jedným z kľúčových zdrojov príjmov hneď za iPhonmi a reprezentuje pilier firemnej stratégie pre digitálne služby, ktorú CEO Tim Cook propagoval ako budúcnosť spoločnosti. Podľa analytickej spoločnosti Sensor Tower, prístup k programu získa odhadom 98 percent vývojárov, ktorí však spolu vygenerovali len menej ako 5 percent celkového obratu App Storu v minulom roku. 

Nový program pre podporu malých podnikov bude spustený od 1. januára 2021. Vývojári budú vyzvaní aby sa do programu zapojili a Apple tvrdí, že viac informácií o procese zapojenia do programu, ďalšie požiadavky a termíny zverejní v decembri. 

Ak máte nápad na aplikáciu, ktorú by ste chceli vytvoriť pre zariadenia s iOS, možno je práve teraz ten správny čas tak urobiť. Polovičná marža Applu Vám napomže k rýchlejšej návratnosti investície do Vašej mobilnej aplikácie. 

Neváhajte sa so svojim nápadom obrátiť na náš vývojový tím. Pomôžeme Vám pretaviť Váš nápad do funkčnej aplikácie využívajúcej najnovšie trendy vo vývoji mobilných aplikácií.