Ako preniesť kontakty z Android telefónu do iPhonu

Zatiaľ čo Android je najrozšírenejším mobilným operačným systémom na svete, konkurenčný iOS od Apple stále láka množstvo používateľov pre svoju uživateľskú prívetivosť a jednoduchosť nastavenia. Ak sa však rozhodnete vymeniť svoj telefón s Androidom za iPhone, je pravdepodobné, že si budete potrebovať preniesť aj vaše kontakty. Ide však o dve odlišné platformy a preto zdieľanie kontaktov nie je tak priamočiare ako medzi dvomi zariadeniami s Androidom. Nie je to však ani príliš komplikované. V tomto článku vám priblížime niekoľko spôsobov, ako si preniesť kontakty z telefónu s Androidom do iPhonu.

Aplikácia Move to iOS

Aby bol celý proces čo najjednoduchší, Apple pripravil aplikáciu pre Android nazvanú Move to iOS, ktorá je dostupná v obchode Google Play. Táto aplikácia umožňuje používateľom Androidu migrovať svoje dáta do zariadenia so systémom iOS. Aplikácia funguje veľmi dobre a dokáže do akéhokoľvek zariadenia s iOS previesť vaše kontakty, správy, fotky, videá, záložky, emailové kontá či kalendáre. Keď budete pripravení preniesť vaše dáta, váš iPhone alebo iPad vytvorí privátnu Wi-Fi sieť a vyhľadá vaše Android zariadenie. Po zadaní bezpečnostného kódu sa dáta z Androidu prenesú do iOS zariadenia.

Použitie Google sync

Použitie synchronizácie pomocou účtu Google je ďalším veľmi jednoduchým riešením ako si preniesť kontakty medzi rôznymi zariadeniami. Synchronizácia s Google účtom funguje na zariadeniach od Apple veľmi spoľahlivo. Tento prístup však bude fungovať iba ak už na svojom Android zariadení máte synchronizované kontakty s účtom Google. Na niektorých zariadeniach je to potrebné nastaviť, iné majú synchronizáciu kontaktov s Googlom prednastavenú ako predvolenú možnosť.

Vo svojom iPhone otvorte Nastavenia > Heslá a Účty (Nastavenia > Mail, Kontakty, Kalendáre na starších zariadeniach). Pridajte svoj účet Google a skontrolujte či je povolená možnosť “Kontakty”.

Presun kontaktov pomocou VCF súboru

Ďalšou z možností ako preniesť kontakty je vygenerovanie VCF súboru, jeho prenos do iPhone a následný import kontaktov. Vo svojom Android zariadení otvorte aplikáciu Kontakty. Otvorte Nastavenia a zvoľte možnosť Exportovať. Telefón uloží kontakty vo forme VCF súboru. Tento súbor si následne môžete poslať do iPhonu napríklad mailom. Keď VCF súbor v iPhone otvoríte, telefón sa vás spýta či má pridať všetky kontakty zo súboru. Následne stačí nasledovať inštrukcie na obrazovke.

Presun kontaktov pomocou SIM karty

Ide o najstarší spôsob presunu kontaktov medzi zariadeniami, ktorý poznáme ešte z čias tlačidlových telefónov s uzavretým operačným systémom. Má však svoje zrejmé nevýhody – napr. Obmedzenú dĺžku názvu kontaktu, či nemožnosť uložiť mnohé kontaktné detaily tak ako sme pri smartfónoch zvyknutí. Postup sa líši v závislosti od výrobcu Android zariadenia, v zásade je však potrebné otvoriť aplikáciu Kontakty a v nastaveniach vybrať možnosť Exportovať na SIM kartu. Po tom čo SIM kartu vložíte do iPhonu a zapnete ho, je potrebné otvoriť Nastavenia > Kontakty > Importovať kontakty zo SIM.