Preview verzia Androidu 11 naznačuje vylepšené možnosti súkromia a vyšší výkon 5G

Konkurenčný mobilný operačný systém iOS od Apple je mnohými používateľmi vnímaný ako bezpečnejší z pohľadu prístupu k používateľským dátam. Google však chce túto situáciu zmeniť. Je to už pár týždňov čo nám Google ukázal preview verziu Androidu 11. Ide o verziu určenú pre vývojárov aplikácií na testovacie účely pred tým, než bude systém zverejnený širšej verejnosti.

Jednou z nových funkcií je možnosť udelenia jednorazového prístupu k údajom o polohe, mikrofónu alebo fotoaparátu zariadenia bez nutnosti udelenia širšieho prístupu k dátam pre danú aplikáciu. Nová funkcia umožní vývojárom aplikácie získavať údaje len dovtedy kým používateľ aktívne využíva aplikáciu. Po jej opätovnom spustení budú musieť vývojári znova žiadať o povolenie k dátam pristupovať.

Ďalšie zmeny v operačnom systéme rozširujú podporu zariadení s ohybnou obrazovkou, displejom s dierou pre selfie kameru, či prinášajú zvýšenie prenosových rýchlostí pre 5G aplikácie.

K zmenám došlo i v oblasti odosielania textových správ. Po novom budú môcť používatelia vkladať obrázky do rýchlych odpovedí cez notifikačnú lištu. Systémové četové hlavičky zas budú udržiavať konverzáciu viditeľnú zatiaľ čo používateľ bude využívať inú aplikáciu.

Bližšie informácie o novinkách a zmenách v pripravovanej verzii najrozšírenejšieho mobilného operačného systému nám Google predstaví na svojej každoročnej vývojárskej konferencii Google I/O 2020, ktorá sa bude konať 12 – 14. mája 2020 v kalifornskom Mountain View.